Er det ulovligt at udgive sig for at være andre på Facebook?

Facebook, Inc.
Image via Wikipedia

Man kan ikke altid stole på, hvad man læser på Facebook. F.eks. er det ofte sådan – men heldigvis stadig en undtagelse – at profiler på Facebook er oprettet af personer, der slet er de samme, som dem profilen ngiver at være.

Hvad kan man som forudrettet gøre i sådanne tlfælde? Er det i det hele taget ulovligt således at udgive sig for at være en anden person? I denne første eksperimentale episode af video podcast optaget via Skype forsøger jeg sammen med min kollega advokat Peter Lind Nielsen at give nogle svar herpå.

Enhanced by Zemanta

  1. Jesper Lund avatar
    Jesper Lund

    Meget interessant video podcast. I slutningen kommer I ind på Facebook’s terms of service (TOS) og en eventuel sammenhæng med dansk (straffe)lovgivning, som I klart afviser.

    I USA har der for nylig været en sag hvor en MySpace bruger overtrådte deres TOS ved at udgive sig for at være en anden, og personen blev efterfølgende retsforfulgt efter den amerikanske straffelovgivning (Computer Fraud and Abuse Act) for at have brudt MySpace’s TOS. IANAL, men det lyder lidt som en hackerparagraf som vi også har. Personen blev dømt ved første instans men efterfølgende frifundet (måske fordi EFF gik ind i sagen med et amicus brief)
    http://arstechnica.com/tech-policy/news/2008/11/lori-drew-verdict-in-no-felonies-but-tos-violations-are-a-federal-crime.ars
    http://www.eff.org/deeplinks/2009/07/judge-overturns-lori

    Spørgsmål: kan man forestille sig noget tilsvarende i Danmark? For service udbydere med restriktive TOS’er vil det klart være en fordel hvis overtrædelse kan “straffes” med andet end udelukkelse af brugeren fra den pågældende tjeneste.

  2. Martin von Haller Groenbaek avatar

    Meget apropos vores diskussion i episoden, så dukkede der forleden et eksempel op på, hvorledes en falsk profil opstår som en fingeret YouTube video. Se http://socialsquare.dk/2009/09/13/er-det-i-orden-at-bruge-oprigtighed-som-genvej-til-opmaerksomhed/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *