Sort eller hvid i open source debatten?

Når man diskuterer anvendelse og udbredelse af open source i Danmark og andre steder, bliver man desværre fortsat ofte mødt med det meget kendte og konfrontatoriske spørgsmål: ”Er du for eller imod Microsoft?” Min holdning er, at dette spørgsmål er ved at være ret irrelevant, og at et kategorisk svar herpå ofte vil skade mere end det vil gavne.

Faktum er, at open source i dag er en udviklingsmetode, en licensmodel og giver løsninger, som alle fornuftige og forretningsorienterede virksomheder og offentlige myndigheder bør overveje – og i stigende grad rent faktisk overvejer – når it-udfordringer skal løses.

Open source løsninger vælges i stigende omfang. Vi har endnu ikke nær set toppen heraf.

Faktum er efter min opfattelse også, at Microsoft har indset denne nye realitet, og det er ikke sket for nyligt, men har rent faktisk været tilfældet i en længere periode. Selvfølgelig har Microsoft – ligesom så mange andre virksomheder, hvis indtægtskilder i vidt omfang baserer sig på traditionel licensbetaling – en interesse i, at sikre sig et maksimalt udbytte af disse licenser i en så lang periode som overhovedet muligt. Dette konflikter ofte i høj grad med open source løsninger.

Microsoft har – efter min mening – indset, ligesom alle os andre vel har indset, at realiteten i dag og i morgen vil være, at open source og closed source forretningsmodeller vil konkurrere indbyrdes og med andre modeller, såsom software as a service (SaaS) på et marked, der bliver mere og mere konkurrencepræget. Den klare vinder i denne verden vil være brugerne, som vil opleve mere konkurrence og flere løsninger, som er mere tilrettet særligt deres behov.

Derfor irriterer det mig, at jeg stadig møder folk både fra den ”gamle” Microsoft lejr og fra den traditionelt ”religiøse” open source lejr, der fortsat ønsker at bryde enhver diskussion om Microsoft ned i den gamle ”os mod dem” eller ”sort eller hvid” retorik.

Et eksempel herpå fandt jeg f.eks., da jeg i forrige uge udtalte mig til Version 2 om Microsofts patentkrav overfor TomTom. Jeg synes selv, at jeg prøvede at afholde mig relativt neutralt i denne sag, særligt da jeg stort ingen forstand har på softwarepatenter, og da jeg rent konkret slet ikke havde haft tid til at sætte mig ind i den ret komplicerede problemstilling omkring den konkrete sag.

Mine udtalelser gik således alene på, hvordan en sådan patentsag måtte påvirke forholdet mellem Microsoft og open source miljøet, og de strategiske og taktiske overvejelser, som begge parter burde gøre sig i den anledning.

Jeg har åbenbart ved at prøve at virke relativt objektiv stødt nogen, for i de første kommentarer til artiklen i Version 2 fik jeg skudt i skoene, at mine udtalelser måtte være ”bestilt arbejde” fra Microsofts side. Dette blev bygget på et citat fra min blog i forlængelse af et møde, som jeg havde sidste år med Microsofts ledelse i Danmark:

By the end of the day I am very much looking forward to working together with Microsoft people, in particular the people that I know from Microsoft Denmark, on combined closed source/open source project and ultimately fully and genuine open source projects. I think that we will all have a lot of fun, made a lot of customers happy and make ourselves good money by doing this.

Umiddelbart kan jeg naturligvis kun tage disse kommentarer fra den humoristiske side. Meget er jeg blevet kaldt i løbet af mit liv, men det her må være første gang, at jeg er blevet kaldt en person, der propaganderer på vegne af Microsoft 🙂

  1. Josef Assad avatar

    Det sker so get used to it. 🙂 For nogle uger siden blev jeg beskyldt af en Norsk akademiker for at være “for kommerciel” (whatever that means) og “ikke til at forstÃ¥ af en open source idealist”, og det viste sig apparently at det var baseret pÃ¥ at der stod nogle tanker om FLOSS venture capital og forretningsmodeller i mit Open Source Days .odp.

    Og, det er næsten blevet en meme at man ikke skal være religiøs over open source. Jeg må indrømme jeg ikke er helt enig. Der er ikke noget galt med at støtte en it kultur som grovt set giver brugerene fuld kontrol over deres systemer som princip, men det skal ikke gå ud over den langsigtede forpligtelse til kvalitet. Giver det ikke mere mening end bare at sige at man ikke som open source advocate skal være religiøs?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *