Indmeldelse i Danske Domæneregistranter

ishot-17

Jeg har nu gjort, hvad jeg mener, at alle virksomheder, organisationer og privatpersoner, der er registrant af et .dk domæne, burde gøre med det samme: Jeg har meldt mig ind i den nystiftede Foreningen af Danske Domæneregistranter.

Jeg kan helt tilslutte mig foreningens målsætning således, som den er udtrykt på foreningens hjemmeside

Foreningen af Danske Domæneregistranter arbejder for et .dk der tager hensyn til registranternes behov. Et .dk der ikke altid er bagud i forhold til den globale udvikling, uden telefonopkald eller overflødig papirnusseri. Et .dk hvor der lyttes til kunderne.

Vi mener at registranterne skal have direkte indflydelse på .dk. Kun ved at inddrage registranterne, kan vi opnå tilgængelighed, gennemsigtighed, effektivitet og sikkerhed for .dk.

og i foreningens vedtægters formålsparagraf:

Foreningens formål er at fremme danske domæneregistranters interesser ved at arbejde for

a) en hurtig, effektiv, driftssikker og billig administration af topniveausdomænet .dk hvor alle sædvanlige forretningsgange sker i realtid.

b) rimelige regler og procedurer for behandling af tvister vedrørende domænenavne.

c) et regelsæt for topniveausdomænet .dk der tilgodeser registranternes interesser.

Der hvor jeg ikke er enig med foreningens bestyrelse er i, hvorledes dette formål realiseres.

Jeg kan læse på foreningens hjemmeside, at de tre bestyrelsesmedlemer, der i følge et af bestyrelsesmedlemmerne Jacob Bøtter var de eneste deltagere på den stiftende generalforsamling, besluttede følgende:

Ved den stiftende generalforsamling blev følgende vedtaget:

Med udgangspunkt i dotDK’s bud på administration af topniveaudomænet .dk og under den forudsætning at den tekniske administration varetages af Afilias, støtter foreningen dotDK’s bud og udtrykker sin tillid til de fire grundlæggere af dotDK. Bestyrelsen skal være med til at sikre gennemsigtigheden og demokratiet i dotDK og arbejde for at promovere dotDK overfor det danske internetsamfund.

Der blev ikke vedtaget noget kontingent.

Min holdning er klart, hvilket jeg jo har gjort gældende til hudløshed blandt andet på denne blog, at registranternes interesse tjenes bedre ved fortsat at støtte op om DIFO.

Nu vil jeg kontakte foreningens bestyrelse og opfordre dem til at indkalde til et snarligt medlemsmøde, hvor det drøftes, om man skal støtte op om dotDk eller DIFO.

Jeg kan forstå på Jacob Bøtter fra hans kommentarer på Per Palmkvist Knudsens blogindlæg om gradbøjning af åbenhed, at der er 33 medlemmer i foreningen i dag. Disse bør vel høres i en så vigtig sag.

Jeg kan ikke forestille mig andet end, at bestyrelsen i Foreningen af Danske Domæneregistranter er indstillet på at lægge dette vigtige spørgsmål ud til diskussion blandt sine medlemmer, således der kan føres end åben debat og træffes et valg ikke blot på grundlag af en stiftende generalforsamling med 3 deltagere.

Ovennævnte kan opfattes som lige lovlig smart taktik fra min side til at fremme agendaen, at DIFO skal fortsætte med at administrere .dk domænet. Jeg synes da også selv, at det er et meget smart træk, når jeg selv skal sige det. Men hvad så? Jeg kan ikke se andet, at det er helt legitimt at tage diskussionen i foreningen, tjek ud wordpress hjemmesider fra Ygo if you need great Danish design. Hvor skulle vi ellers diskutere, hvad der er registranternes interesse?

Skulle man tvinges til at stifte en alternativ registrantforening? Stifterne siger jo netop, at foreningen ikke er en blåstemplende dotDK støtteforening.

Denne diskussion er vel netop stifternes formål med foreningen. Så må man jo være villig til at tage diskussionen, også selv der er risiko for, at den føre til beslutninger, som man som stifter ikke er enig i. Det er demokratiets spilleregler, og dem ved jeg, at Guan og Jacob (og vel også den tredje stifter, som jeg ikke kender) støtter 100% op om.

Technorati Tags:
, ,

  1. Asbjørn Sloth Tønnesen avatar

    Politisk ser jeg dotDK som dybt problematisk, men jeg
    IT-pol’s medlemsmøde torsdag aften hvor DIFO og DotDK skulle være indkaldt. DotDK har bekræftet, men jeg ved ikke om DIFO har.

    Teknisk set er jeg tilhænger af EPP, samt forbedret DNS sikkerhed. Men for mig at se er dotDK bundet Afilias. Hvilket de holder skjult med deres manglende åbenhed. Hvordan kan man støtte at en forening skal overtage .dk uden at kende dens vedtægter.

    Nu er jeg jo ikke advokat, men den støtte erklæring de har givet ser rimelig bindende ud.

    http://registrant.dk/dk-udbuddet/stotteerklaering/
    > Med afgivelse af denne erklæring bekræftes, at
    > Organisationen ikke har eller vil indgå aftale mv. med
    > dotDK eller DIFO, der direkte eller indirekte har til
    > formål eller til følge at begrænse Organisationernes
    > støtte til alene at omfatte dotDK eller DIFO.

    Så med mindre den del af erklæringen ikke er jurisk gyldig, så tror jeg ikke det nytter noget at kuppe foreningen. Fx. at der jurisk ikke er noget der hedder dotDK, og erklæringen derfor måske er ugyldig. Hvis foreningen skal kuppes af DIFO støtter, så skal der indkaldes til ekstraordinær generalforsamling i løbet af den næste uge.

    Alternativt må vi jo stifte “Foreningen af Objektive Danske Domæneregistranter”. Jeg har svært ved at tage det seriøst at man stifter en forening med et navn der hentyder til at man er repræsentivt for en gruppe, og allerede før stiftelse tager en så vigtig beslutning.

  2. Asbjørn Sloth Tønnesen avatar

    Alternativt kunne man kuppe foreningen og nedlægge den og dermed vil deres støtte erklæring være ugyldig.

    Så kunne man starte en alternativ forening, hvor man kunne invitere til debat, før man træffer en beslutning.

  3. Klaus Elmquist Nielsen avatar
    Klaus Elmquist Nielsen

    Jeg kan ikke se nogen grund til at melde mig ind i registrant.dk. De er meget ærlige omkring deres ståsted og at deres sigte er at støtte dotDK/Afilias, herunder deres støtte til shared registry, som kommer til at koste domæneindehaverne flere penge.

    Jeg kan specielt godt lide denne udtalelse:
    “… og under den forudsætning at den tekniske administration varetages af Afilias, …”.

    Jeg har tidligere debateret med registrant.dk folkene i denne debat på ingeniørens hjemmeside:
    http://ing.dk/artikel/89755

    Man kunne selvfølgelig forsøge at oprette en alternativ registrantforening, men givet at det grundliggende problem er shared registry, tror jeg ikke at det vil gøre den store forskel. Dette problem kan kun IT og Telestyrelsen løse.

    Et spørgsmål man kan stille sig selv er hvilken af disse foreninger, registrant.dk eller den alternative registrant forening, som dotDK mon vil optage som medlem? Forhåbenligvis dem begge to, men ærligt talt tvivler jeg.

    Det undrer mig at registrant.dk dels har valgt at støtte en forening (dotDK) som stort set intet har meldt ud omkring hvad de har tænkt sig, og som tilsyneladende ikke engang er stiftet endnu, samtidig med at registrant.dk har meget travlt med at kritisere DIFO/DK-Hostmaster for manglende åbenhed og manglende demokrati. Hvis dotDK virkelig ville åbenhed og have det brede danske internetsamfund med på råd, ville vi allerede være 4-5 uger hænde i den offentlige debat med dem. Dette er ikke tilfældet.

    I stedet er det min fornemmelse at hele processen bærer præg af at få lukket sækken så hurtigt som muligt, så “.dk” domænet kan overgå til “shared registry” og internetudbyderne kan tjene flere penge på domæneindehaverne.

  4. Steffen Tiedemann Christensen avatar
    Steffen Tiedemann Christensen

    Velkommen til foreningen…

    Lad mig fra starte med par ting, inden der bliver lagt ord i munden på mig som medstifter af Registrant. Foreningen er ikke skabt for ubetinget at støtte dotDK (ligesom jeg selv ikke støtter dotDK ubetinget). Foreningen er derimod stiftet med den hensigt at fremme den målsætning og formålsparagraf, som du selv citerer ovenfor.

    Foreningen er derimod stiftet med den hensigt at opnå indflydelse på den igangværende beslutningsproces. Vores vurdering var (og er stadig) at åbningen for indflydelse er størst i juli og august — og med det udgangspunkt ville det være tosset ikke udtrykke vores støtte til det bud, som efter vores bedste overbevisning bedst matcher foreningens formål. Og det er “smart” skal jeg ikke kunne sige. Men tro mig, det er hverken beregnende eller manipulerende.

    Derfor byder vi naturligvis også velkommen til alle, som er med til at højne og nuancere debatten; både indenfor og udenfor registrantforeningen.

  5. guan avatar
    guan

    Et andet bestyrelsesmedlem, Steffen, har kommenteret lidt på Martins indlæg om shared registry og om det kloge i at melde støtten til dotDK ud fra starten. Men jeg vil lige om lidt oprette et indlæg på vores blog med link til dette, hvor medlemmerne kan diskutere spørgsmålet. Jeg er i øjeblikket ikke i Danmark og vil overlade det til resten af bestyrelsen at arrangere et eventuelt fysisk møde.

    Først en lille bemærkning til Asbjørn: Du har fuldstændig ret i at dotDK reelt er bundet til Afilias, ligesom DIFO er bundet til DK Hostmaster. Selv hvis det ikke kommer til at ske gennem en kontrakt mellem dotDK og Afilias, er Afilias’ tekniske setup jo en del af tilbuddet der blev sendt til IT- og Telestyrelsen, og styrelsen vil formentlig ikke godkende at man uden videre skifter leverandør.

    Som jeg tidligere har skrevet i en kommentartråd med Claus Dahl, ser jeg det som en stor svaghed ved domæneloven. Jeg ville have foretrukket en model á la den australske hvor foreningen (auDA) selv foretager at udbud og vælger en registeroperatør (AusRegistry).

    Det burde være forholdsvis let at kuppe vores forening da man kun skal være registrant for at melde sig ind. Hvis tilstrækkelig mange registranter melder sig ind og udskifter bestyrelsen, er der jo foretaget et kup. Vi har nemlig ikke foretaget nogen begrænsning som i visse foreninger eller politiske partier, hvor medlemskabsansøgninger skal godkendes i bestyrelsen.

    Men hvis sådan et “kup” (dit ord, ikke mit) gennemføres, afspejler det i så fald registranternes vilje. Eller i hvert fald en tilstrækkelig stor gruppe registranter til at afveje alle de registranter der støtter dotDK. Registranter kan ikke på samme måde “kuppe” DIFO fordi man ikke uden videre kan få indflydelse på DIFO. Faktisk kan Foreningen af Danske Domæneregistranter ikke uden videre blive optaget i DIFO fordi vi ikke er baseret på kontingent. DIFO vil sikkert også påstå at det at være registrant ikke kan antages at udmønte sig i en særlig interesse for anvendelsen af domænenavne, hvilket er det kriterium der er fastsat for medlemskab af DIFO.

    Martin har udtalt at DIFO vil være meget lydhør overfor forslag lige nu. Men hvis DIFO i stedet får udstedt en tilladelse pga. manglende opbakning til dotDK, vil DIFO ikke være forpligtet til at gøre noget som helst. Eneste mulighed for indflydelse er altså hvis en gruppe registranter kan opnå bindende indrømmelser fra DIFO før 1. september. I kan selv regne ud hvad udsigterne for det er.

    Vi har forpligtet os til at søge medlemskab af dotDK, men vil ikke søge ret meget direkte indflydelse. Som beskrevet i vores holdningsoplæg (http://registrant.dk/vision/), er det vores målsætning at registranter skal repræsenteres direkte i dotDK gennem et antal valgte bestyrelsesmedlemmer.

    Asbjørn, den passage du citerer i støtteerklæring siger blot at vi ikke er forpligtet til kun at støtte dotDK. Vi kunne fx. vælge også at støtte DIFO eller en helt tredje forening. Ellers er støtteerklæringen jo ikke “bindende” i den forstand at den binder os til at gøre ret meget (udover at melde os ind i dotDK). Det er mest en offentlig erklæring der skal fortolkes af læseren, først og fremmest af IT- og Telestyrelsen, men også af andre interesserede. Hvis vi nu offentligt melder ud at vi ikke længere støtter dotDK, må IT- og Telestyrelsen og andre tage det til efterretning.

    Og forpligtelsen til at melde os ind i dotDK ser jeg ikke som noget stort problem. Vi kan blot melde os ud igen med det samme. Så kup løs! Det er hvad demokrati handler om, i modsætning til det pseudo-demokrati der hersker i DIFO.

    PS. Jeg har redigeret i kommentaret og ændret en sætning der tidligere lød “Men hvis sådan et “kup” (dit ord, ikke mit) i så fald afspejler det også registranternes vilje.”. Det andet gav ikke helt mening. (Man bør ikke skrive lange blog-kommentarer med for lidt søvn. Eller i det hele taget.)

  6. mhg avatar

    Tak for kommentarerne. Jeg er glad for, at Guan er enig med mig i, at uanset om man vælger at betragte noget som et “kup” eller ikke, så er det et demokratisk “kup”, og sådan er betingelserne bare. Og som jeg selv nævner det, hvis situationen er den, at det ender med, at der er flere medlemmer i registrant.dk, der skulle dele min opfattelse og ønske at støtte DIFO, så er det vel helt rimeligt og demokratisk, at registrant.dk ændrer holdning her.

  7. […] medlemmer opfordres til at læse især kommentarerne på Martin Grønbæks to blog posts, Indmeldelse i Danske Domæneregistranter og Valget mellem sole og shared registry. Som jeg ser det, rejser indlæggene og kommentarerne to […]

  8. […] det første vil vi selvfølgelig byde Martin velkommen i foreningen. Kommentarerne på hans indlæg har nu udviklet sig til en diskussion om man skal “kuppe” […]

  9. preben nielsen avatar

    Udemærket ide..
    Jeg kører en skjult server…

    Jeg giver gerne min støtte til foreningen..
    pcn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *