Problems with IT-security in Danish businesses

In the article Danske virksomheder døjer med IT-sikkerhed by Max Stougaard published in Jyllands-Posten 15 February 2003 as follows (in Danish):

Flere end to ud af tre virksomheder oplevede i 2002 sikkerhedsproblemer af alvorlig eller generende grad. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik.

»Undersøgelsen viser en relativ stor hyppighed af problemer. Derfor planlægger Rådet for IT-sikkerhed en række initiativer, som skal sætte øget fokus på sikkerheden,« siger Allan Fischer-Madsen, formand for Rådet for IT-sikkerhed.

Et af initiativerne er en række vejledninger den første om trådløse netværk, der i høj hastighed trænger ind i virksomheder og private hjem i disse år. Problemet med de trådløse net er, at det er relativt let at koble sig på blot man er i nærheden af den bygning, som det trådløse net er installeret i.

Undersøgelsen viser også, at det er de største virksomheder, der mærker problemerne mest. De problemer, som optræder mest i de store virksomheder, er typisk fejl i hardware og software bl.a. fordi de har mere komplicerede systemer.

»Til gengæld tager de større virksomheder i højere grad hånd om de rent fysiske sikkerhedsforanstaltninger. F.eks. har tre ud af fire virksomheder med mindst 50 ansatte nødstrømsanlæg, mens omkring en ud af fire med under 50 ansatte har beskyttet sig mod strømsvigt på denne måde,« siger Martin Lundø, specialkonsulent i Danmarks Statistik.

Advokat Martin von Haller Grønbæk, der er medlem af Rådet for IT-sikkerhed, mener, at de nye tal er tankevækkende: »De to væsentligste årsager er virusangreb og softwarefejl. Derfor er vi nødt til at diskutere konsekvenserne af, at vi har en monokultur på softwareområdet, med kun én producent,« siger Martin Von Haller Grønbæk, med slet skjult henvisning til Microsofts dominans på området. Han understreger, at han udtaler sig i kraft af hans interesse for
IT-sikkerhed og ikke som medlem af Rådet for IT-sikkerhed, som endnu ikke har drøftet disse forhold.

»Samtidig er tiden inde til at tage spørgsmålet om ansvar for softwareprodukter op igen. Når en tredjedel af sikkerhedsproblemerne skyldes software, er der grund til at se på det forhold, at software er underlagt andre ansvarsregler end andre produkter,« siger han, men understreger, at det er nødvendigt at læse undersøgelsen grundigt før der kan drages konklusioner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *